MPT Filmklub: Fehér tenyér

ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar
Budapest 1075
2017
március 31.
Összes
Budapest
Free
Miért gyere el?

„A filmek valójában korunk pszichológiai képzeteinek a lerakataivá...

„A filmek valójában korunk pszichológiai képzeteinek a lerakataivá válnak”
(Gabbard)

Az MPT Filmklub célja, hogy pszichológiailag inspiráló filmalkotásokat mutasson be, majd a filmekhez kapcsolódóan a lelki jelenségek rejtelmeiről, jellemzőiről, működési szabályszerűségeiről beszélgetésre invitálja a közönséget. A filmklubban lehetőséget biztosítunk a választott filmek közös megtekintésére és megvitatására. Célunk, hogy a filmbeli szereplőkről, történetekről és szimbólumokról való együttes gondolkodással lehetővé váljon a filmek által érzékletesen és élményszerűen megjelenített lélektani folyamatok felfejtése.

A következő alkalommal vetítésre kerülő film:
Hajdú Szabolcs: Fehér tenyér/ 2006.

Mi kell ahhoz, hogy valaki sikeres sportoló legyen? Bajnokká váljon? Vagy bajnokokat neveljen? Az élsport megnyomorít? Igaz-e a mondás: „Építsetek több sportpályát, kevesebb börtönre lesz akkor szükség”?

Magyarország, a nyolcvanas évek eleje. A debreceni lakótelep irgalmatlan téli háztömbjei mögött régebbi évtizedek is lapítanak, mint sarokba szorított harapós kutyák. A rendező egy ablakból kidobott karácsonyfa képével többet fejez ki minden történelemmagyarázó jelenetsornál. A tíz éves Dongót szülei és keménykezű edzője élsportoló tornásznak szánják. A torna tölti ki a mindennapjait, teste pedig tele van a fegyelmezéshez "szükséges" kék-zöld foltokkal.
Felnőtt edzőként megérkezik egy modernül felszerelt kanadai edzőközpontba. Magával hozott stílusa és beidegződései miatt azonban kérdésessé válik, hogy be tud-e illeszkedni ebbe az új világba, képes-e megfelelni az új kihívásoknak. Elsősorban saját feldolgozatlan múltjával, gyökereivel kell szembenéznie - a tornaterem falai közt töltött örömtelen gyerekkorral és a múlt kísérteteivel. A film érdekessége, hogy a szereplők önmagukat játsszák: Hajdu Zoltán Miklós és Kyle Shewfelt az életben is tornászmester és tanítványa.

Meghívott vendég: Baky Dániel, tanácsadó és sport szakpszichológus

Időpont: 2017. március 31. (péntek) 17:00-20:00
Helyszín: Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar – 1075 Budapest, Kazinczy utca 23-27., 115-ös terem

A laikus és szakmabeli érdeklődőket egyaránt örömmel várjuk!

Farkas Aranka és Jakab Márta
MPT Filmklub-vezetők
További info az esemény weboldalán.

Helyszín

ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar
Budapest 1075, Kazinczy utca 23-27.

Hozzászólások