TEKES // ELSŐS kör // jelentkezés februárban

Társadalomelméleti Kollégium
Budapest 1092
2017
február 27.
BCE
Budapest
Free
Miért gyere el?

Hamarosan indulnak a második féléves elsős körök a Társadalomelméle...

Hamarosan indulnak a második féléves elsős körök a Társadalomelméleti Kollégiumban!
Ezek kislétszámú foglalkozások ahol az egyetemi oktatást kiegészítő, és a TEK-es szakmaiság profiljába illő témákon gondolkozunk hétről-hétre, együtt. Körülbelül 6 alkalommal találkozunk, és beszéljük meg a témákat, a körtartók pedig jelenlegi és öregtekesek.

///

Kritikai menedzsmentelméletek
Milyen menedzsmentelméletek adják a vállalatok irányításának alapját? És te tudod, hogy ezekkel mi a baj? Kíváncsi vagy, hogy az identitásod miben határozza meg a vállalati hierarchiában elfoglalt helyedet? Vajon kikből lesznek az alkalmazott kizsákmányolók? Meg egyáltalán, hol ér össze a társadalomkritika a vállalati menedzsment világával? Ha te is látod, hogy valami nem okés a szervezetekkel, és szívesen átlátnád a jelenleg legégetőbb problémákat, legyél akár menedzser vagy szociológus, mindenképpen gyere el az elsős körünkre, ahol ezekre a kérdésekre próbálunk választ találni interaktív formában.


Against modern football? - avagy így szorult ki a munkásosztály a lelátóról
A lelátói kultúráról eddig csak a botrányok és a nagy balhék jutottak eszedbe, a foci pedig nem volt több mint délutáni kikapcsolódás a barátokkal? Gyere, az elsős kör során egy picivel mélyebbre megyünk, és azt próbáljuk megvitatni nemzetközi és magyarországi példákon keresztül, hogy a labdarúgás miért is egy komplex, hatalmi viszonyokkal teletűzdelt és szabályokkal modellezhető tevékenység. Mi az oka annak, hogy a társadalmi és politikai törésvonalak újra és újra leképződnek a klubokban és a lelátókon, illetve hogy az ultrák ellenállása értelmezhető-e úgy, mint válasz a globalizáció, a technológia és a profitmaximalizáció együttes hatásaira.


Miért ilyen szar minden? Tíz dolog amit nem tudtál a neoliberalizmusról
Válságban van-e a jóléti állam? Miért van olyan sok ember az amerikai börtönökben, és kinek jó ez? Milyen folyamatok vezettek a 2008-as válsághoz? Miért sikerült így a magyar rendszerváltás? Hogyan függ össze a gazdaságpolitika és a mentális betegségek? A ‘70-es évektől fordulat állt be a (gazdaság)politikákban és a társadalomról való gondolkodásban: ekkor kezdődött a szociális állam visszavonulása, a piaci dereguláció, a globalizáció folyamatainak felgyorsulása. Elsős körünkön a neoliberalizmus fogalmán keresztül vizsgálunk olyan társadalmi jelenségeket, amelyekre szerintünk az egyetemi tananyag nem ad megfelelő magyarázatokat.


Transztextualitás és transzszexualitás - LMBTQultúra
Mit tehet a művészet a perifériára szorultakért? És ha ezek a különféle szexuális kisebbségek? Hogy jelennek meg ezek a csoportok különböző műfajokban, kortárs magyar irodalomban, filmben, képzőművészetben, zenében? Miben erősítik és miben döntik le a fennálló sztereotípiákat? Gyere, ha akarnál ilyen kérdésekről beszélgetni!

///

Ha valamelyik kör érdekel jelentkezz a hello@tekesek.hu email címen!
Ide küldhetsz kérdéseket is, a jelentkezés lezárulása után pedig küldünk üzenetet az időpont egyeztetésről!


Várunk mindenkit szeretettel,
a tekesek.
További info az esemény weboldalán.

Helyszín

Társadalomelméleti Kollégium
Budapest 1092, Ráday street 43-45

Hozzászólások